Російському генералу та його підлеглим оголошено підозру за катування ветерана АТО на Херсонщині

Російському генералу та його підлеглим оголошено підозру за катування ветерана АТО на Херсонщині

Служба безпеки України та Національна поліція зібрали докази проти 11 російських воєнних злочинців, причетних до репресій і вбивств цивільних у Херсоні. Серед підозрюваних генерал-майор поліції рф Юрій Зав’ялов та його підлеглі, які організували катівні й проводили масові зачистки.

Про це повідомляє СБУ в Telegram.

Серед підозрюваних генерал-майор поліції рф Юрій Зав’ялов, заступник начальника головного управління мвс росії по Красноярському краю, а також його підлеглі Геннадій Берьозін і Юрій Закавряшин, які були призначені “заступниками” керівника окупаційної псевдоустанови мвс у Херсоні.

За матеріалами слідства, в липні 2022 року на прохання гауляйтера Сальдо, Зав’ялов був направлений кремлем до захопленого Херсона для проведення так званих “зачисток” серед місцевого населення. Його призначили очільником окупаційного управління мвс рф у Херсонській області, після чого під його керівництвом почалися масові викрадення й репресії проти мирних мешканців.

Окупанти створили загони, які викрадали жителів міста та доставляли їх до катівні, організованої 38-річним старшим лейтенантом поліції рф Андрієм Співаком. За наказом Зав’ялова, Співак застосовував до ув'язнених жорстокі тортури, включно з побиттями та морінням голодом. Як встановило слідство, саме за його наказом до смерті було закатовано струмом 54-річного ветерана АТО.

Після звільнення Херсона в листопаді 2022 року Зав’ялов та його підлеглі втекли до рф, де були нагороджені кремлем. Щоб приховати свої злочини, їм змінили анкетні дані в особових справах. Однак, попри спроби конспірації, СБУ спільно з Нацполіцією ідентифікували особи всіх причетних і встановили їхні персональні дані.

Наразі Зав’ялову, Берьозіну, Закавряшину, Співаку та ще шістьом фігурантам заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб). Ще одного підозрюваного звинувачено у пособництві жорстокому поводженню з цивільними, поєднаному з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Тривають заходи щодо притягнення до відповідальності всіх причетних.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Херсонській області спільно з Нацполіцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Вищий антикорупційний суд заочно заарештував народного депутата Андрія Одарченка, якого підозрюють у спробі підкупу високопосадовця Державного агентства з реконструкції.

Головне