Росіяни планують вивезти з Маріуполя історичні пам'ятки, - ЦНС

Росіяни планують вивезти з Маріуполя історичні пам'ятки, - ЦНС

Російські окупанти в тимчасово окупованому Маріуполі (Донецька область), організували вивезення музейних експонатів і артефактів 11 століття на свою територію.

Про це повідомляє Центр національного спротиву при РНБО.

Під загрозою опинилися кам'яні статуї, які, за даними окупантів, були нібито знайдені російськими військовими.

"Бойовики росгвардії передали Маріупольському краєзнавчому музею нібито знайдені під час “робіт” кам’яні постаті, що належать культурі половців часів XI–XII століть. Знайденим надмогильним статуям вже дали оцінку “спеціалісти” музею і обіцяють найближчим часом вирішити їх долю", - йдеться у повідомленні.

З моменту окупації музей став інструментом для легалізації викрадених культурних цінностей України, які згодом вносяться до російських реєстрів і потрапляють до сховищ і музеїв рф.

На початку повномасштабної війни будівля музею була повністю зруйнована пожежею внаслідок обстрілу. На щастя, деякі експонати вдалося зберегти.

"З перших днів окупації росіяни почали вивозити найцінніші артефакти з музею до окупованого Донецька. Серед викрадених експонатів були унікальні предмети історичного та культурного значення, які символізували спадщину Маріуполя та всього регіону. Частину колекції, включаючи картини видатного художника Архипа Куїнджі, окупантам передала тодішня директорка музею Наталія Капусникова. Після цього вона втекла з Маріуполя на територію росії, фактично зрадивши своє місто та культурну спадщину України", — повідомили у ЦНС.

За даними Центру, наразі музеєм керує Раїса Божко, яка продовжує підтримувати викрадення і руйнування культурних цінностей музею.

Як писав "Ми-Україна" раніше, окупанти завдали удару по хлібзаводу у Харкові, є жертва та постраждалі.

Головне