росія відправляє на Кубу свій атомний підводний човен: що відомо

росія відправляє на Кубу свій атомний підводний човен: що відомо

Наступного тижня до берегів Куби прибуде російський атомний підводний човен "Казань". Кубинський комуністичний уряд запевняє, що субмарина не нестиме ядерного озброєння, пише The Guardian. 

Візит російського підводного човна відбудеться на тлі зростаючої напруги у відносинах між Вашингтоном і Москвою, спричиненої збройним конфліктом на українських теренах. Присутність атомного підводного флоту рф в безпосередній близькості до США викликає занепокоєння щодо можливої ескалації протистояння.

Подія відбувається на фоні загострення відносин між Кремлем та США через підтримку останніми України. Російський диктатор Володимир Путін натякнув на можливість "асиметричних кроків" у відповідь на дозвіл Джо Байдена використовувати американську зброю для ударів по російській території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек НАТО вважає справедливими удари України по росії західною зброєю  

Незвичне розміщення російських військ так близько до США нагадує про часи Холодної війни, коли Куба була ключовим союзником СРСР. Кубинська ракетна криза 1962 року ледь не призвела до прямого зіткнення між наддержавами.

Видання нагадує, що останнім часом відносини між рф та Кубою стали тіснішими, про що свідчить зустріч президентів Діас-Канеля і Путіна у 2022 році. Прибуття російської ескадри на Кубу збігається з поїздкою Байдена на саміт G7 в Італії, що додатково підкреслює геополітичне протистояння.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями Кремль анонсував скерування додаткової військової допомоги та інструкторів до Буркіна-Фасо. 

Головне