росія будуватиме АЕС на території Євросоюзу: де саме

росія будуватиме АЕС на території Євросоюзу: де саме

Москва та Будапешт у вівторок, 14 листопада, офіційно узгодили та підписали графік зведення АЕС "Пакш-2" на території Угорщини. Очікується, що станція буде введена в експлуатацію на початку 2030-х років, повідомив очільник угорського зовнішньополітичного відомства Петер Сійярто.

У заяві, опублікованій на Facebook-сторінці міністра, вказано, що від початку розмов про будівництво до старту реалізації проєкту пройшло багато часу.

"Ми підписали графік будівництва АЕС "Пакш-2", на підставі якого підключимо нову станцію до мережі на початку наступного десятиліття. Це був довгий шлях, але йдеться нарешті про будівництво, а не про роботу з паперами", – зазначив Сійярто.

401763531_872144331045528_554914854587375167_n.jpg (165 KB)

З боку росії свій підпис під документом поставив очільник держкорпорації "Росатом" Олексій Ліхачов.

Як відомо, на сьогодні АЕС "Пакш-2" складається з чотирьох енергоблоків. За планом, рф зведе на об'єкті ще два, але на відміну від вже наявних вони будуть новітніми. Як запевняє російська сторона, поява додаткових реакторів нового покоління дозволить наростити  потужність станції у понад двічі. 

Нагадаємо, 28 жовтня голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не піде на погодження 12-го пакету санкцій ЄС проти рф, якщо до нього увійдуть газова, нафтова і атомна сфери російської промисловості. Більш того, міністр також додав, що не бачить сенсу продовжувати санкції проти росії, тому що вони нібито завдають більшої шкоди тим, хто їх запроваджує, а не рф.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Угорщина продовжує блокувати військову допомогу Україні у розмірі 500 мільйонів євро у рамках Європейського фонду миру.

Головне