Робота Спільної слідчої групи щодо злочинів рф не піддається впливу політичних сил, - Костін

Робота Спільної слідчої групи щодо злочинів рф не піддається впливу політичних сил, - Костін

Слідчі і прокурори, які беруть участь у розслідуванні воєнних злочинів російської федерації в межах міжнародної слідчої групи, діють абсолютно незалежно від впливу будь-яких політичних сил.

Про це заявив генеральний прокурор Андрій Костін у Брюсселі після дискусії щодо шляхів притягнення до відповідальності країни-агресора, яка відбулася в рамках Центру європейської політики, передає "Укрінформ".

Він наголосив, що співробітники Міжнародної слідчої групи діють незалежно від будь-яких політичних чинників.

Він зазначив, що команди слідчих і прокурорів, які займаються розслідуванням воєнних злочинів росії в рамках Спільної слідчої групи, працюють безпристрасно та незалежно від політичних тиску чи впливу. Костін навіть ні разу не бачив ніяких натяків на те, що їхню роботу може вплинути будь-яка політична сила.

Висновок він зробив на основі спілкування із колегами, генеральними прокурорами країн, які беруть участь у Спільній слідчій групі. Він підкреслив, що ці професіонали віддані ідеї притягнення до відповідальності тих, хто скоїв воєнні злочини проти України.

Слідча група працює із застосуванням новітніх технологій та отримує підтримку від міжнародної спільноти, щоб забезпечити успішне розслідування воєнних злочинів. І важливою частиною їхньої роботи є співпраця з компаніями, такими як Microsoft, Palantir і Skydio, які надають технічну підтримку та новітнє обладнання для збору доказів.

Костін підкреслив, що у рамках розслідування важливо враховувати злочини, які раніше не розглядалися як воєнні. Наприклад, Україна першою у світі розслідує кібернетичні атаки як воєнні злочини та звертає увагу на злочини проти навколишнього середовища. Робота Спільної слідчої групи є безпрецедентною і залучає велику кількість експертів для забезпечення доказів і притягнення винних до відповідальності за воєнні злочини.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Канада обвинуватила китайську авіацію у небезпечному перехопленні її літака.

Головне