Проросійський блогер Шарій отримав нову підозру: подробиці

Проросійський блогер Шарій отримав нову підозру: подробиці

Проросійський блогер Анатолій Шарій отримав нову підозру від Служби безпеки України. Він допомагав ФСБ робити постановочні відео з допитів українських полонених.

Про це повідомила прес-служба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, були викриті нові факти інформаційно-підривної діяльності Шарія, які він виконував за завданням російських спецслужб.

Зокрема, пропагандист брав участь у підготовці і поширенні постановочних відеороликів. На них росіяни допитують українських полонених.

"Зокрема, Шарій особисто підказував ФСБ як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього "невигідні" для рф моменти. "Змонтовані" сюжети рф потім використовувала для штучної дискредитації військово-політичного керівництва України, у тому числі на міжнародній арені", - йдеться в повідомленні.

Шарій був залучений до негласної співпраці кадровим співробітником 5-ї служби фсб Косенком М.Ю. Комунікувати з спецслужбами рф блогеру допомагав спільник в окупованому Севастополі.

Ним виявився екс-очільник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антон Шевцов. Він на початку 2023 року вже отримав підозру у держзраді. Саме від нього Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ. Після "монтажу" файлів їх "погодили" з представником спецслужби рф.

Потім Шарій "доповнив" сюжет власними коментарями, виклав на своїх інтернет-платформах та відзвітував кураторам.

"Однак сам Шарій у розмовах зі спільником визнає, що, незважаючи на монтаж, приховати поганий стан полонених не вдавалося. А родичі українських захисників, які відгукувалися на опубліковані у соцмережах відео, просили не знімати і не мучити їхніх рідних", - розповіли в СБУ.

Шарію повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб).

Блогеру загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України викрила в Дніпрі протиправну діяльність регіонального “відділення” забороненої “партії Шарія”.

Головне