Президент Литви: Рішення саміту НАТО у Вільнюсі "не розчарує українців"

Президент Литви: Рішення саміту НАТО у Вільнюсі

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що на саміті НАТО у Вільнюсі вдасться домовитися про зобов'язання перед Україною, яке не розчарує українців.

Про це повідомило видання LRT. Як зазначається, Науседа висловив надію, що президент України Володимир Зеленський після приїзду до Вільнюса "обов'язково отримає, можливо, не все з того, що він очікує у своїх планах-максимум, але вже точно отримає багато чого".

За його словами, він не став би так категорично формулювати, що Україна не отримає запрошення в НАТО після війни "в тій чи іншій формі". Він вважає, що це саме те, що наразі обговорюється в Альянсі.

"У мене є відчуття, що ми ще знайдемо ті формулювання, які не розчарують українців і скажуть більше, ніж ми звикли озвучувати", – зазначив Науседа.

Литовський президент підкреслив, що успіх означатиме, якщо учасники саміту скажуть більше, ніж на саміті в Бухаресті у 2008 році. Він додав, що окремі держави приїдуть до Вільнюса зі своїми додатковими пакетами підтримки.

"Точно є не одна, не дві та навіть не чотири держави, які, ну, хотіли б масштабнішого тексту, і саме зараз триває діалог між такими державами та більш обережними державами та, сподіваюся, він завершиться у взаємоприйнятний спосіб", – підсумував Гітанас Науседа.

Нагадаємо, НАТО повинно запросити України стати членом Альянсу на липневому саміті у Вільнюсі. Таку думку висловив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. Крім того, екс-генсек НАТО висловив думку, що потрібно виробити практичні рішення щодо врахування 5-ї статті. Це має бути перед вступом України в Альянс. Таке рішення дозволить надати Україні необхідні гарантії безпеки.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Ірина Верещук заявила, що історія із ЗАЕС – це ядерний шантаж росії. Це потрібно, аби Захід “натиснув” на президента Володимира Зеленського напередодні Вільнюського саміту. Таким чином рф планує змусити Україну сісти за стіл переговорів.

Головне