Президентка Угорщини Каталін Новак подала у відставку після скандалу

Президентка Угорщини Каталін Новак подала у відставку після скандалу

Президентка Угорщини Каталін Новак подала у відставку після скандалу щодо помилування нею співучасника за приховування справи про сексуальне насильство в дитячому будинку.

Про це повідомило угорське видання Index. Як зазначається, її помилування раніше засудженого чоловіка викликало суспільний резонанс. Президентка заявила, що її рішення зі зрозумілих причин мало бути поясненим.

"Я зробила помилку. Рішення про помилування і відсутність обґрунтування могли викликати сумніви. Тут немає і не може бути сумнівів. Я б ніколи не помилувала нікого, хто жорстоко поводиться з дітьми. Захист дітей - це наш спільний обов'язок", - сказала вона.

При цьому як угорка вона очікує від нового президента, що він не буде робити помилок, а якщо і зробить, то візьме на себе відповідальність, навіть пішовши у відставку. Новак також попросила вибачення у тих, кого образила, і у всіх жертв, які, можливо, відчули, що їх не підтримали.

Парламент має обрати нового президента протягом 30 днів після закінчення терміну повноважень Каталіни Новак.

Перед повідомлення про відставку прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан опублікував відеозвернення на сторінці у Facebook. Там він заявив, що "для злочинців-педофілів не може бути помилування".

"Від імені уряду я подав поправку до Конституції, яка унеможливить помилування особи, яка вчинила злочин проти неповнолітньої дитини", - наголосив угорський прем'єр.

За словами Орбана, у нього є п'ятеро дітей і шестеро онуків, тож якби хтось до них доторкнувся, першою його думкою було б "розрізати його навпіл або розірвати на шматки".

У рішенні Каталін Новак напередодні йшлось про те, що вона помилувала близько 20 людей у квітні 2023 року. Серед засуджених, зокрема, був заступник директора дитячого будинку. Він допомагав колишньому директору, який вже засуджений до восьми років ув'язнення за сексуальне насильство над кількома неповнолітніми хлопчиками у 2004-2016 роках, приховувати злочини.

Тисяча людей вийшла на протест на вулиці Будапешта проти рішення про помилування.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, главі МЗС Угорщини Петеру Сійярто передали уламок російського танка, який знищили під Києвом.

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.