Президентка Словаччини рознесла прем'єра Фіцо: він "надихається Орбаном"

Президентка Словаччини рознесла прем'єра Фіцо: він

Словацький прем'єр Роберт Фіцо займається випробуванням "меж демократії", послабленням верховенства закону та продовжує контакти  рф. Через дії уряду під його керівництвом Словаччину стали часто порівнювати з сусідньою Угорщиною, заявила президентка країни Зузана Чапутова. 

"Здається очевидним, що уряд [Фіцо] черпає натхнення з Угорщини", - цитує її слова FT.

Коли Фіцо обійняв посаду прем'єр-міністра - у жовтні 2023 року - уряд Словаччини почав так само як і Угорщина критикувати надання Україні підтримки західними партерами та запровадження санкцій проти рф. Так, за лічені дні після призначення він заявив, що його країна не збирається передавати Україні військову допомогу та додав, що "краще нехай вони (росіяни та українці) 10 років ведуть перемовини про мир, аніж 10 років убивають один одного без жодних результатів". 

У листопаді Фіцо заговорив про необхідність нормалізації відносин з росією. Раніше цього місяця він заявив, що західна тактика з послаблення рф "як таку на міжнародному, так і політично, економічно та фінансово" є не ефективною.

Тиждень тому у Туреччині голови МС Словаччини та Угорщини розсварились з іншими своїми колегами, провівши зустріч із російським представником Сергієм Лавровим. Тоді Чапутова заявила, що перемовини з російським міністром лише "створили більшу дистанцію між Словаччиною та нашими партнерами та союзниками".

Як писав "Ми-Україна" раніше, деякі держави-члени Північноатлантичного альянсу уже реалізували на практиці ініціативу щодо відправлення свого військового контингенту на територію України. 

Головне