Президент Латвїі відповів Путіну на закиди про русофобію та утиски російськомовних

Президент Латвїі відповів Путіну на закиди про русофобію та утиски російськомовних

Нещодавні заяви російського диктатора Володимира Путіна про нібито утиски російськомовних людей у Латвії та погрози, які він озвучив у зв'язку з цим, мають єдину головну ціль - підірвати підтримку України західними союзниками та партнерами. На цьому в інтерв'ю виданню "Neatkarīgā" наголосив латвійський президент Едгарс Рінкевичс.

Він зауважив що росія упродовж останнього часу активно поширювала наратив про "нещадну безжальність" осіб, які відносять себе до "русского мира". Відповідні твердження є складовою політики залякування Москви.

"По суті, це спроба замаскувати всі звірства, які рф чинить в Україні. Це навіть не була пряма погроза, це була скоріше спроба заплутати і запросити на якусь антидержавну акцію тих, хто досі відчуває свою приналежність до "русского мира" і хто думає, що все ще живе в російській імперії", - пояснив Рінкевичс.

Глава держави спростовував, що росіяни у Латвії зазнають якихось утисків та додав, що вимога стосовно володіння ними державною мовою країни, в якій вони живуть - є цілком законною.

"Це частина стратегічного наративу, де переважає спроба залякування. Останнім часом я помітив, що є спроби розділити не лише наше суспільство, а й суспільство Заходу, щоб різними способами підірвати підтримку України – і в практичному, і в політичному, і в моральному плані", - підсумував він. 

Нагадаємо, Путін 4 грудня заявив, що у Латвії нібито прискають права осіб, які використовують для спілкування російську та додав, що, за його оцінками, нині на території країни проживає близько 40% таких людей. Диктатор натякнув, що "до тих, хто проводить таку політику, щастя в дім не прийде". 

"Якщо вони будуть проводити таку політику стосовно людей, які хотіли жити в тій чи іншій країні, працюючи там, створюючи блага для цієї країни і з ними так по-свинськи обходитимуться, то зрештою вони самі з таким свинством і зіткнуться, всередині своєї країни", - сказав тоді він.  

Як відомо, минулого місяця  у Дніпрі стався мовний інцидент під час практичного заняття у медичному виші. Викладачка вимагала, щоб студентка відповідала російською, а не українською.

Головне