Представники угорських громад Закарпаття закликали Угорщину підтримати вступ України в ЄС

Представники угорських громад Закарпаття закликали Угорщину підтримати вступ України в ЄС

Представники угорських громад Закарпаття закликали голову Європейської ради Шарля Мішеля та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана підтримати вступ України в Європейський Союз, розпочавши переговори, які рекомендувала Єврокомісія.

Про це повідомила "Європейська правда" з посиланням на текст звернення. У зверненні вони попросили "з великою надією" підтримати рішення щодо початку переговорів про членство України в Євросоюзі, яке мають ухвалити 14-15 грудня.

За їхніми словами, протягом цього року Україна показала суттєвий прогрес у виконанні рекомендацій Єврокомісії щодо забезпечення прав національних меншин. Внаслідок цього, зокрема, був прийнятий законопроєкт, який відображає інтереси нацменшин і користується повною підтримкою угорських громад Закарпатської області.

"Ми наполегливо закликаємо всіх лідерів держав-членів ЄС продовжувати підтримувати Україну на шляху євроінтеграції. Цей поступ у забезпеченні демократії та прав національних меншин є невід'ємною частиною Копенгагенських критеріїв членства, і ми віримо, що Україна заслуговує на підтримку її зусиль у цьому напрямку", - додали представники громад у письмовому зверненні.

Голова Берегівської міської територіальної громади Золтан Бабяк, голова Берегівської районної ради Карло Резеш, голова Демократичної спілки угорців України Ласло Зубанич, голова "Фундація україно-угорського регіонального розвитку молоді" Йосип Резеш та депутатка Закарпатської обласної ради Юдіта Петеї підписали цей документ. Це очільники всіх ключових організацій угорської громади на Закарпатті, крім Товариства угорської культури Закарпаття, глава якої виїхав в Угорщину. Ппроти нього в Україні відкрили низку кримінальних проваджень, він вважається прибічником прем'єра Угорщини Віктора Орбана.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, голова Міністерства оборони України Рустем Умєров у понеділок, 11 грудня, провів "відверту розмову" з угорським колегою Крістофом Шалаєм-Бобровницьким.

Головне