Право на самозахист: Столтенберг підтримує знищення ракетних установок на території рф

Право на самозахист: Столтенберг підтримує знищення ракетних установок на території рф

Генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг підтвердив право України на самозахист, включаючи знищення військових цілей на території росії. Передусім йдеться по установки, які ворог використовує для обстрілів мирних міст та сіл Харківщини. 

"Україна має право на самозахист. Це право включає можливість знищувати військові цілі на території рф", - заявив він.

Столтенберг зазначив, що країни НАТО надали 99% військової допомоги Україні, хоча наразі ще діють певні обмеження щодо використання цього озброєння. Однак, у зв'язку з наступом РФ у Харківській області, Альянс планує послабити ці обмеження найближчим часом.

"Росіяни атакують зі своєї території і Україна має право знищувати ракетні установки, з яких обстрілюють Харків. Обмеження поступово скасовуються, і це допоможе українцям захищатися", - підкреслив генсек НАТО.

Водночас Столтенберг вчергове уточнив, що Альянс не надсилатиме своїх військових до України, оскільки Альянс не є стороною конфлікту. Натомість країни-члени НАТО домовилися здійснювати підготовку українських військових.

Нагадаємо, напередодні, 14 червня, Столтенберг повідомив, що міністри оборони країн НАТО ухвалили план, який передбачає розширити підтримку України. Схвалений Альянсом план зокрема передбачає, що в майбутньому блок візьме на себе міжнародну координацію поставок зброї та тренувань для українських Збройних Сил.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 13 червня президент Володимир Зеленський та його американський колега Джо Байден офіційно підписали безпекову угоду між країнами терміном на 10 років.

 

Головне