Позиція Шольца щодо літаків для України зміниться, як це було з танками, - Коваль-Гончар

Позиція Шольца щодо літаків для України зміниться, як це було з танками, - Коваль-Гончар

Німеччина буде затягувати питання передачі Україні винищувачів, як вже робила це раніше неодноразово. Про це в ефірі телеканалу "Ми-Україна" розповіла експертка Ради зовнішньої політики "Українська призма" Марія Коваль-Гончар.

"Це (передача Україні винищувачів, - ред.) буде так само повільно, як і щодо всіх інших речей. Якщо подивитися на позицію всіх країн, дійсно, позиція Німеччини є найбільш поступовою. Вони довше всіх думають і довше всіх розкачуються. Це пов'язано з їхнім культурним, політично та соціально обумовленим несприйняттям взагалі питання постачання зброї для України", - зазначила експертка.

Вона також додала, що ще з березня минулого року можна було бачити затягування Німеччиною питання передачі Україні зброї.

"І ці слова, які були сказані канцлером Шольцом, що ми поки що виключаємо постачання винищувачів до України, це буде та сама історія, що й з танками", - зазначила Коваль-Гончар.

"Ми чудово пам'ятаємо, що коли мова йшла про Leopard 2, позиція канцлера була такою самою, незважаючи на те, що всередині коаліції можна було чути трошки м’якіші формулювання… Шольца підштовхували до надання важкого озброєння Україні", - наголосила експерта.

За словами Коваль-Гончар, у питанні надання Україні нового озброєння Шольц буде зважати на внутрішньонімецьку позицію і становище в суспільстві.

Крім того було зазначено, що якщо Німеччина й наважиться дати Україні винищувачі, то лише після того, як це зробить якась інша країна.

"Німці ніколи нічого не будуть робити самостійно. Це правда. І в питаннях щодо винищувачі це точно", - наголосила Коваль-Гончар.

Як повідомляли Ми-Україна, речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що Україні для зариття неба треба понад 200 багатоцільових літаків.

Головне