Посли ЄС знову не домовилися про спільні закупівлі боєприпасів Україні, - ЗМІ

Посли ЄС знову не домовилися про спільні закупівлі боєприпасів Україні, - ЗМІ

Посли країн Європейського Союзу вчергове не дійшли згоди у питанні спільних закупівель боєприпасів Україні. Невідомо, чи вдасться досягти компромісу в п'ятницю, 28 квітня.

Про це повідомила польська радіостанція RMF FM.

"Постачання боєприпасів з ЄС в Україну викликає все більше збентеження", – заявив один із західних дипломатів на умовах анонімності.

Євросоюз обіцяв Україні 1 млн боєприпасів до кінця року як зі складів країн європейського блоку, так і в рамках спільних закупівель. Поставки з власних складів сильно сповільнюються. Наразі країни ЄС відвантажили менше 40 тис. боєприпасів.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель опублікував лист, в якому закликав міністрів оборони 27 країн звернути увагу на цю ситуацію. Співрозмовник RMF FM розповів, що ідея полягає в тому, що держави мають переглянути свої запаси, адже важко повірити, що в них нічого не залишилося.

Серед країн-членів ЄС також зростає напруженість і роздратування через поведінку Франції. Вона блокує спільні закупівлі боєприпасів. Цю тему й обговорювали посли країн Євросоюзу. Франція прагне, аби всі ланцюжки виробництва боєприпасів та постачання були європейськими.

"Навіть якщо виробництво знаходиться в країні ЄС, а порох для боєприпасів надходить з Південної Кореї, Франція не хоче погоджуватися", – сказав роздратований дипломат західної країни.

Крім того, Італія висунула компромісну пропозицію, яка зробила Францію ще більш жорсткою у своїй позиції. Швеція, яка головує в Євросоюзі, оголосила, що не винесе це питання на голосування послів ЄС у п'ятницю, 28 квітня, якщо не буде впевнена, що є згода всіх 27 країн. Країна переконана, що в цьому питанні потрібна одностайність, а відкладання голосування знову призведе до затримки поставок.

"Дехто вважає, що поспішати нікуди, поки Україна стікає кров'ю", - заявив роздратований позицією Франції один із дипломатів.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Рада Європейського Союзу затвердила допомогу Україні в розмірі 1 млрд євро.

Головне