Пошкодження газогону та підводних кабелів у Балтиці: на місці подій були два судна

Пошкодження газогону та підводних кабелів у Балтиці: на місці подій були два судна

У справі про пошкодження у Балтійському морі фінсько-естонський газопроводу та двох підводних кабелів зв'язку з'явилися нові деталі. Дані відстеження суден показали, що лише два кораблі - російський та китайський - були присутні на всіх трьох локаціях приблизно в той час, коли сталися події.

Як пише Reuters, йдеться про китайський контейнеровоз "NewNew Polar Bear", що ходить між КНР та Європою, і судно під російським прапором "Севморпуть" - курсує між Мурманськом і Санкт-Петербургом.
 
Було встановлено що під час пошкодження кабелю, який з'єднує Швецію та Естонію, судно "NewNew Polar Bear" пройшло над лінією зв'язку о 18:13 за східноєвропейським часом 7 жовтня, а "Севморпуть" - о 20:08. Інцидент, за даними розслідування, стався "вдень 7 жовтня".

У інциденті на газогоні китайський корабель пройшов над ним о 01:20 за східноєвропейським часом 8 жовтня, а російське - за вісім хвилин до цього. Проміжок часу, коли "NewNew Polar Bear" перетинав "трубу" збігається з тим, коли сейсмологи зафіксували невелику сейсмічну подію в цій зоні. За даними операторів газопроводу, витік газу стався між 01:00 і 02:00 часом 8 жовтня.

У випадку з пошкодженням підводної лінії зв'язку Фінляндія-Естонія "NewNew Polar Bear" перетнув її о 02:49 за східноєвропейським часом 8 жовтня, а російський корабель - о 02:26. Естонські морські сили розповіли, що кабель було пошкоджено а дві години після інциденту з Balticconnector.

Як писав "Ми-Україна" раніше, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс реагуватиме спільно та вирішено, якщо буде доведено, що вибух на газогоні у Фінській затоці був умисним нападом на критичну інфраструктуру.
 
 

 

Головне