Понад два тижні після: як Херсонщина оговтується після теракту на Каховській ГЕС (ВІДЕО)

Понад два тижні після: як Херсонщина оговтується після теракту на Каховській ГЕС (ВІДЕО)

Херсонщина зараз намагається долати наслідки екологічної катастрофи. В області тривають зусилля з очищення води та ґрунту, рятувальники зібрали нафтопродукти у заплаві Вірьовчіна - очистила сорбентом ділянку у понад 40 500 квадратних метрів. У Херсоні у мікрорайоні Корабел, який найбільше постраждав від затоплення дезінфікують водопровід. Воду там поки що можна використовувати як технічну, але за кілька днів після завершення процесу її можна буде пити.

Машини завантажені упаковками бутельованої води, речами першої потреби, ліками і будматеріалами з усіх областей їдуть зараз на затоплений Південь. Вся Україна допомагає постраждалим і наша Ельвіна Сеітбуллаєва вирушила із волонтерською місією у Херсон. Тож, яка ситуація там зараз і чого містяни потребують найбільше - далі у сюжеті.

Люди повертаються у Херсон, а рятувальники очищають від затоплення території. У Корабельному районі міста досі найскладніша ситуація після підриву ГЕС. Підтоплено понад 1800 будинків, вдовж вулиці люди викидають понівечене водою майно.

Усе це сміття прибирають комунальники. Водій Олександр каже, що крім викинутих речей у купах уламки дерев, каміння та земля. Тож роботи достатньо - працюють зранку до вечора.

"Це тільки одна вулиця, а ось по краю міста нам роботи... і місяця мало буде. Всі райони ще не пройшли, це тільки ця вулиця, нижні дві вулиці, там на одній люди досі у воді сидять - не пішла", - говорить він.

На вулиці зустрічаємо Ларису Медведєву, вона пережила тривалу окупацію, потім жорстокі обстріли росіян, тепер - оговтується від теракту на Каховській ГЕС.Відчиняє ворота будинку:

"Це було наше життя,це дім моїх батьків. Ось у що вони перетворили все".

Лариса обходить кожен куточок своєї оселі, а точніше те, що від неї залишилось. Обійстя було повністю затоплене. Зайти в будинок неможливо. Найперше - жінка кинулась рятувати маму, а потім вибиралась сама.

"Коли я тут пливла, мою зачіску зачіпали проводи. Ту на човні пропливали і не змогли ми переплисти, бо тут сусідський дах знесло", - розповідає жінка.

Врятувати свій дім намагається також Олег. Застали його під час роботи. Стіни витримали потоп але все майно знищила вода. Тут всюди вогкість, бруд, подекуди з'являється цвіль, проте дім врятувати можна, але потрібні будматеріали. Меблі чоловік виніс на город, викидати на смітник - шкода, каже, підуть на дрова взимку.

Половина будинків тут без світла та води, пити з крану категорично не можна. Тобто, більшість не може приготувати собі їжу - нема на чому. Волонтери приїхали із мобільною кухнею: вчора був плов, сьогодні - ногут (горох з м'ясом та салатом). Гарячі страви розкладають у порційні судочки.

"Сьогодні було роздано 1800 порцій і їжа роздається поміж лікарень, військових, громадян і жителів міста Херсон. Вчора працювали поруч, за 50 м був "прильот". Кожного дня наша кухня змінює місце дислокації", - розповідає волонтер Ленур Мамбетов.

У тій частині міста, яка не піша під воду курсує транспорт, деінде працюють крамниці. Місто живе, попри постійні обстріли.

Як писав "Ми-Україна" раніше, російське військово-політичне керівництво не збирається віддавати білоруській стороні контроль за тією ядерною зброєю, яку рф туди нібито вже перекинула. Про те, що російська “ядерка” в Білорусі продовжуватиме перебувати під цілковитим контролем росії завив голова МЗС рф Сергій Лавров.

Головне