Польські перевізники паралізували рух вантажівок на двох прикордонних пунктах

Польські перевізники паралізували рух вантажівок на двох прикордонних пунктах

Польські перевізники зупинили рух вантажних автотранспортних засобів на двох прикордонних пунктах "Ягодин – Дорогуськ" та "Рава-Руська – Гребенне". Втім, продовжують пропускати гуманітарні вантажі та пасажирський транспорт.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

На пункті пропуску "Краківець - Корчова" виїзд з України все ще дозволений, але заїхати в Україну - ні. Гуманітарні вантажі та пасажирський транспорт все ще пропускаються на всіх прикордонних пунктах, хоча акція перевізників призвела до затримок у виїзді з України, з якою укладена угода на рівні України та Європейського Союзу.

У напрямку України учасники акції пропускають по одному або кілька автомобілів за годину.

Деркач підкреслив, що наразі існує постійний зв'язок із командою Міністерства інфраструктури Польщі для вирішення ситуації. Він зазначив, що ведуться телефонні розмови, обмін листами на рівні міністерств, посольства, бізнес-середовища та перевізників. Крім того, готуються роз'яснення та аналітична інформація для європейських колег.

Співробітництво з польськими колегами свідчить, що вимога перевізників щодо повернення до системи дозволів є ключовою. Однак, з урахуванням умов війни, порушення логістичних ланцюгів і морської блокади, ця вимога вважається неприйнятною. Крім того, угода про спрощену систему перевезень виникла на рівні України та Європейського Союзу, тому скасування її з боку Польщі є неможливим, і робота над її продовженням буде проводитися, додав заступник міністра.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Зеленський виразив впевненість у позитивній оцінці Європейським Союзом щодо кроків України на шляху до отримання членства в Євросоюзі.


 

Головне