Польща та Литва спробують вирішити проблему транзиту українського збіжжя

Польща та Литва спробують вирішити проблему транзиту українського збіжжя

Польща та Литва домовилися провести зустріч на рівні міністрів сільського господарства та обговорити питання транзиту українського збіжжя. Про це пише польське видання RMF FM.

Попередньо відомо, що обговорення стосуватиметься перевірок українського зерна, яке йтиме транзитом через Польщу. Зокрема, йтиметься про те, що Литва зобов'яжеться проводити фітосанітарні інспекції вантажів зерна, які йдуть з України через польську територію. Відбуватимуться такі перевірки у портах Литви.

"Ми у Польщі будемо ставити печатку і контролювати проїзд через нашу країну, а Литва хоче здійснювати фітосанітарні перевірки", - розповів раніше міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус. 

Після узгодження Польщею та Литвою усіх домовленостей, Україна розпочне переговори з Польщею щодо транзиту. Очікується, що за результатами цих переговорів Варшава дозволить збільшити транзит українського зерна, який наразі становить приблизно 270 тисяч тонн на місяць. 

Нагадаємо, у травні Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Згодом цю заборону відмінили, однак Польща, Угорщина та Словаччина на державному рівні заявили, що не пускатимуть до своїх країн українське збіжжя навіть транзитом. Наразі Україна намагається домовитися з цими країнами, щоб мати змогу забезпечувати світ своєю сільськогосподарською продукцією.

Як повідомляли "Ми-Україна", голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україні не потрібна “зернова війна” з Польщею. Також він додав, що це не потрібно і Польщі.

Головне

Прем'єр-міністр Грузії висловився щодо використання в політичній рекламі партії "Грузинська мрія" кадрів зруйнованих українських міст напередодні парламентських виборів.