Поки Венесуела готується до анексії частини Гаяни, Бразилія перекидає до кордону війська 

Поки Венесуела готується до анексії частини Гаяни, Бразилія перекидає до кордону війська 

Бразилія взялась за підсилення свого північного кордону на тлі напруженості, яка виникала між двома її сусідами - Гаяною та Венесуелою - через претензії останньої на регіон Ессекібо, який знаходиться на заході сучасної республіки Гаяна.

Як пише Reuters, до кордону передислоковують бронетехніку та додаткові підрозділи військових. Ці кроки здійснюються для підвищення безпеки вздовж кордону та посилення спостереження. 

"Жодна із сторін не зможе скористатися нашою територією", - заявив одним з представників ЗС Бразилії.

Стурбованість бразильської сторони пояснюється тим, що ключова автодорога дорога між Венесуелою та Гаяною проходить через територію Бразилії, оскільки місцевість Ессекібо є переважно важкодоступною. 

"Ми із занепокоєнням стежимо за ситуацією. Я не вірю, що справа дійде до збройного конфлікту", - прокоментувала останні події в регіоні головна дипломатка Бразилії в Латинській Америці та Карибському басейні Гізела Падован.

Яблуко розбрату між Венесуелою та Гаяною: що відомо про Ессекібо

Регіон Ессекібо, на який претендує Венесуела, має площу у 160 000 квадратних кілометрів, тобто є у більш ніж двічі більшим за Ірландію. Що більш важливо, ця територія виявилась багатою на родовища нафти та газу, відкриття яких і стало причиною поновлення територіальних претензій венесуельської влади.  

Регіон вважається спірним із ХІХ століття, коли Гаяна ще була британською колонією. Міжнародний трибунал у Парижі 1899 року врегулював це питання, але Венесуела заявляє, що рішення було сфальшовано.

Анексія Ессекібо: як Венесуела відбирає частину сусідньої Гаяни 

Як відомо, Міжнародний суд ООН 1 грудня постановив, що венесуельська сторона повинна утримуватися від вживання будь-яких дій, які могли б змінити статус-кво в регіоні, проте президента Венесуели Ніколаса Мадуро це не зупинило. Його уряд провів народний референдум, під час якого 95% людей віддали свої голоси за встановлення контролю над Ессекібо та створення нового штату у цьому регіоні. "За" проголосували майже 10,5 млн венесуельців. Гаяна, соєю чергою, заявили, що референдум є агресивною спробою анексії її законної території.

Вже за два дні після референдуму - 5 грудня - Мадуро розпорядився про початок видачі ліцензій на розвідку та добування енергоресурів  в Ессекібо, а 6 грудня - оголосив про заснування спецкомісії із "захисту" спірної території.

Як писав "Ми-Україна" раніше, головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко розповідала, що вплив рф в країнах Латинської Америки більший, ніж український. 

Головне