Після окупації: як живуть звільнені від армії рф райони Київщини

Після окупації: як живуть звільнені від армії рф райони Київщини

У селі Мощуні, де проходила лінія оборони Києва, волонтери досі встановлюють тимчасові модульні будиночки, але вже незабаром почнуть зводити постійні. Звідки беруть на це гроші та як живуть люди після окупації розповів наш кореспондент.

Село Мощун знаходиться за 30 кілометрів від столиці, саме тут точилися найзапекліші бої під час окупації Київської області. В кінці березня село звільнили, та російські війська залишили після себе суцільні руїни.

Будинок Світлани власними руками зводив ще її дідусь, а потім оселя стала родинним гніздечком для жінки, її чоловіка та двох діток. Навесні 2022 року сім’я втратила все. Росіяни зруйнували кожну цеглину дому.

"Я навіть плакати не можу. На роботі мене питають: "Як ти?", а я кажу, що безпритульна завдяки їм (окупантам, - ред..)", - розповіла жінка.

Родина дивом уціліла. Вони жили у селі з початку повномасштабної війни, але все ж вирішили виїхати тому, що мають двох дітей. Вже за кілька днів у їх будинок влучив російський снаряд.

"Спали там, де був прильот. Це чудо, що ми вижили", - додала Світлана.

Волонтери встановили тут модульний будинок, та взимку там жити холодно, тож тимчасово мешкають у родичів. Найближчим часом їм пообіцяли звести невеликий дім.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у суботу, 18 лютого, по всій Україні була оголошена повітряна тривога. Окупанти випустили чотири крилаті ракети “Калібр” з акваторії Чорного моря. Дві з них наша ППО знищила. Втім в результаті “прильотів” – двоє поранених люде та 15 пошкоджених багато житлових будинків у Хмельницькому.

Головне