Перший офіційний кандидат на пост генсека НАТО: хто вступив у гонку

Перший офіційний кандидат на пост генсека НАТО: хто вступив у гонку

Чинний президент Румунії Клаус Йоганніс офіційно підтвердив свою кандидатуру на пост наступного генсека НАТО, наголосивши, що Альянс потребує "свіжого погляду" на лідерство зі східного флангу. 
 
Як пише Bloomberg, термін Йоганніса на нинішній посаді добігає кінця у грудні. Вперше про його намір стати наступником Єнса Столтенберга стало відомо минулого місяця. 

Видання зазначає, що його офіційне висування відбувається на тлі підтримки ключовими союзниками іншого кандидата - прем'єра Нідерландів Марка Рютте. 

"За останні роки Румунія заслужила статус шанованого члена НАТО та ЄС, продемонструвавши передбачувану стратегію. Я думаю, що настав час, щоб Румунія взяла на себе більшу відповідальність в Альянсі", - завив Йоганніс.

Він також наголосив на тому, що Північноатлантичний альянс має змінюватися та адаптуватися. Румунський лідер заявив, що російська широкомасштабна війна в Україні "зруйнувала мир і серйозно змінила нашу середу безпеки, відбившись за межами євроатлантичного регіону". Йоганніс підкреслив, що рф і надалі буде найбільшою і прямою загрозою для НАТО.

Як відомо, на сьогодні ключовим фаворитом перегонів є Рютте. На його підтримку виступають Сполучені Штати, ФРН та Британія, однак рішення має бути прийнято одноголосно, а Угорщина вже сказала своє "проти".

Як писав "Ми-Україна" раніше, в албанському місті Кучова у березні відкрилася перша на Західних Балканах авіабаза НАТО на базі модернізованого військового аеродрому. Колишня радянська авіабаза буде використовуватися як тренувальний майданчик і база для розміщення винищувачів.

Головне