Перебувала у свідомості весь час: в Україні провели унікальну операцію на мозку

Перебувала у свідомості весь час: в Україні провели унікальну операцію на мозку

В Україні, у дитячій лікарні "Охматдит", провели унікальну операцію на мозку 16-річній дівчині, яка під час хірургічного втручання весь час перебувала у свідомості.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я на сторінці у Facebook.

"У свої 16 Даша, як і більшість її однолітків, планувала вступ до університету, аж зненацька почались головні болі, запаморочення та порушення мовлення. Лікарі діагностували пухлину", - йдеться в повідомленні МОЗ.

Пухлина виявилась між мовними центрами. Видалити її, не зачепивши центри та провідні шляхи, можна було тільки якщо дівчина перебувала б у свідомості. Крім того, вона мала б розмовляти під час операції, аби нейрохірурги змогли зберегти мовлення.

Це було можливо за єдиного варіанту — проведення операції з унікальною анестезією. Під час неї пацієнт мав перебувати у свідомості. Це друга в Україні подібна операція, яку провели дитині і де поєднали чимало сучасних методик. 

"На початку операції дівчинка була під загальною анестезією, а коли нейрохірурги проводили основний етап — у свідомості", - розповіли в МОЗ.

Під час операції неврологи-нейрофізіологи проводили картування кори головного мозку, щоб не зачепити зону мовлення. При цьому дівчина описувала картинки, які вона бачила перед собою.

"Вже через дві години у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії з ліжками ЕКМО Даша самостійно стала на ноги, мала змогу пити та їсти все, що захоче. Увесь цей час поруч із нею могла перебувати мати", - зазначили у відомстві.

На наступний день дівчину перевели до звичайної палати. Одразу після операції дівчина перестала шепелявити. У неї пропали проблеми з мовленням. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, в Україні, у Національній дитячій спеціалізованій лікарні “Охматдит”, вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом.

Головне