Парламент Естонії схвалив закон про використання заморожених коштів рф на користь України

Парламент Естонії схвалив закон про використання заморожених коштів рф на користь України

У середу парламент Естонії прийняв закон, який дозволяє використовувати заморожені активи російських фізичних осіб для компенсації збитків, завданих Україні війною. Про це повідомив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна. 

"Наш парламент переважною більшістю голосів ухвалив закон, який дозволить використовувати заморожені активи росії для України. Сподіваюсь, президент якнайшвидше оголосить його законом", — написав він.

Також глава конституційного комітету зазначив, аби забезпечити відповідальність для компенсації збитків Україні, можуть бути використані активи, що вже заморожені в межах міжнародних санкцій, а їхні власники все одно не можуть користуватися чи розпоряджатися ними.

"Прийнятим сьогодні законом Естонія пропонує механізм, який передбачає відповідальність тих людей і компаній, які безпосередньо берактиви фізичних та юридичних осіб, заморожені в рамках санкцій,уть участь у здійсненні агресії або сприяють їй", – додав Йоханнес Террас.

Відповідно до закону,  дозволяють використовувати як авансовий платіж для відшкодування збитків, що рф заборгувала Україні. 

Нагадаємо, держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив, що Україна сама обирає, чи бити з американської зброї по території рф. Про це він повідомив у пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в Києві.

Як писали "Ми-Україна" раніше, прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо поранили під час стрілянини в будівлі, де відбулося засідання уряду. Про це пишуть словацькі видання.

Головне