Падіння Іл-76: рф не виявила готовності передати Україні "тіла полонених", - Юсов

Падіння Іл-76: рф не виявила готовності передати Україні

російська федерація не виявила намірів передати Україні тіла загиблих військовополонених, які за озвученою Москвою версією, нібито знаходилися на борту Іл-76, який 24 січня розбився на Бєлгородщині. Як наголосив представник ГУР МО Андрій Юсов, наявність українців бранців у літаку це "це заява росії". 

"Наразі немає готовності по передачі тіл з того боку. Тим не менш, з нашого боку така робота триває. Якщо підтвердиться найгірше, зробимо все можливе, аби забрати наших захисників зі щитом чи на щиті", - зазначив він в коментарі "Суспільному". 

Воєнна розвідка допускає сценарій, за якого в Іл-76 могли  одночасно перебувати як полонені, так і снаряди. Людей у цьому випадку росіяни могли використати як живий щит. Юсов вкотре підкреслив, що як обставини авіакатастрофи, так і швидка та злагоджена реакція рф на інцидент є "провокативними", оскільки Москва не попереджала, яким транспортом везти полонених на обмін 24 січня та не запросила режим тиші на прикордонні, хоча робила це раніше.

Як відомо, голова ГУР МО Кирило Буданов зазначив, що на сьогодні навести всі обставини ситуації з падінням російського Іл-76 не може жодна сторона. росія обвинувачує в усьому Україну, але не надає жодних доказів, які могли б їхню версію підтвердити, зокрема і стосовно присутності на борту українських полонених. Його цікавить, "чому росія приховувала кілька днів і приховує далі трупи", якщо все сталось так, як стверджує рф.

Нагадаємо, українська сторона підтвердила, що на 24 січня, коли впав російський Іл-76, дійсно був запланований обмін полоненими. Більш того, він мав стати одним з наймасштабніших від початку великої війни. Україна усі передбачені міжнародним законодавством умови виконала, зокрема транспортувала російських бранців цивільним транспортом. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у росіян залишилось ще близько сотні літаків Іл-76 на озброєнні. А відтак, за словами речника Повітряних сил Юрій Ігната, "життя пілотів, як і один-два літака не є суттєвою втратою для нелюдського режиму".

Головне