Мав бути одним із найбільших: Юсов про запланований на 24 січня обмін полоненими

Мав бути одним із найбільших: Юсов про запланований на 24 січня обмін полоненими

Обмін полоненими, який був запланований на 24 січня, мав стати одним з найбільших за весь період повномасштабної російської агресії, розповів в ефірі марафону "Єдині новини" представник воєнної розвідки Андрій Юсов. 

"Ми не будемо надавати точну цифру до обміну, поки він не відбудеться, такі речі не практикуються. Але це мав бути один із найбільших обмінів за історію повномасштабної війни. І взагалі, мав бути, можна сказати, ювілейний – 50-й, але, на жаль не відбувся", – зазначив він. 

Юсов укотре підкреслив, що українська сторона усі передбачені міжнародним законодавством умови виконала. 

"Російські військовополонені були доставлені в цивільному транспорті і Україна забезпечила і гарантувала їх безпеку під час транспортування, чого росія, навіть з їхніх власних слів, не зробила", - зазначив він. 

Представник ГУР МО підкреслив, що як би важко не було, українська сторона і надалі продовжуватиме роботу та контакт з російською задля здійснення подальших обмінів.

Нагадаємо, заступниця генсека ООН Розмарі ДіКарло за підсумками екстреного засідання Радбезу, скликаного на запит рф, заявила, що Організація не має змоги встановити, чи були на борту російського Іл-76, який 24 січня впав у Бєлгородській області, українські військовополонені. У ГУР МО зазначили, що росія, вочевидь, не змогла представити на засіданні докази, які могли б підтвердити озвучену агресором версію.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Женевською конвенцією передбачено, що відповідальною за життя та здоров'я військовополонених є країна, яка тримає їх у полоні. У випадку з Україною, відповідальність за безпеку таких людей лежить на росії.

 

Головне