Організували катівні у Херсоні та застосовували тортури: судитимуть трьох росіян

Організували катівні у Херсоні та застосовували тортури: судитимуть трьох росіян

Російського командира та трьох його підлеглих, які організували катівні та застосовували тортури до цивільного населення у Херсоні під час окупації, судитимуть в Україні.

Про це повідомила прес-служба Офісу Генерального прокурора в Telegram-каналі. Як зазначається, прокурори Херсонської обласної та Херсонської окружної прокуратур скерували до суду обвинувальний ак. Він стосується заступника начальника управління росгвардії по Ростовській області, полковника поліції та ще трьох військовослужбовців рф за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

"Слідством установлено, що посадовець росгвардії з березня 2022 року керував військовослужбовцями рф у тимчасово окупованому Херсоні", - йдеться в повідомленні.

У захопленій будівлі місцевого ізолятора тимчасового тримання посадовець спільно з іншими військовими керівного складу зс та силових структур росії організував одну з катівень. Там вони застосовували до місцевого населення жорстокі тортури.

"Він віддавав накази підлеглим про незаконні затримання людей, застосування щодо українських громадян насильства, проникнення до їх помешкань і заволодіння майном", - розповіли в Офісі генпрокурора.

Правоохоронці змогли ідентифікувати трьох безпосередніх виконавців злочинних наказів – військовослужбовців рф. Вони за попередньою змовою з іншими військовими рф затримували та піддавали тортурам людей з активною проукраїнською позицією, волонтерів, ветеранів АТО, родичів українських правоохоронців.

Загалом вже встановлено понад двісті осіб, які утримувались у цій будівлі та щодня піддавались різним формам тортур. Щонайменше до 17 чоловіків застосовувались інші види сексуального насильства - тортури статевих органів електрострумом.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, суд призначив 14 років позбавлення волі колаборантки з Луганщини. У квітні минулого року жінка добровільно погодилась співпрацювати із російськими окупантами. Вона очолила псевдопосаду “помічника прокурора прокуратури Станично-Луганського району Генеральної прокуратури” так званої ЛНР. Суд також позбавив її права 15 років обіймати посади в правоохоронних органах та конфіскацією майна.

Головне