Олімпійська скорбота: Париж вшановує загиблих українських атлетів

Олімпійська скорбота: Париж вшановує загиблих українських атлетів

У французькій столиці 13 липня відбувся мирний марш на честь сотень українських спортсменів, які загинули внаслідок російського вторгнення. Організований Союзом українців Франції захід зібрав кілька сотень учасників напередодні Олімпійських ігор, пише ABC News.

"Сьогодні у нас є сотні українських спортсменів, які, на жаль, не зможуть приїхати на Олімпійські ігри в Париж, бо російська федерація безглуздо вбила їх", - зазначив віце-президент Французько-української асоціації Владимир Когутяк.

Серед вшанованих атлетів:

  • Максим Галинічев, перспективний боксер, срібний призер юнацьких Олімпійських ігор 2018 року в Буенос-Айресі, 
  • Іван Бідняк та Єгор Кіхітов, стрілки з пістолета та члени збірної України, 
  • Станіслав Гуленков, 22-річний дзюдоїст, тіло якого було опізнано лише через 10 місяців після смерті, 
  • Олександр Пелешенко, важкоатлет, учасник Олімпіади 2016 року в Ріо, 
  • Анастасія Ігнатенко, тренер з акробатичної гімнастики, яка загинула разом з чоловіком та 18-місячним сином від російського ракетного удару.

"Ці спортсмени були вбиті в той час, коли вони могли тренуватися, щоб бути відібраними на Олімпійські ігри. Це важливо. Росія не дала їм можливості тренуватися і поїхати до Парижа", - наголосив Когутяк.

Учасники марші були одягнені у футболки з іменами загиблих спортсменів. Було проведено хвилину мовчання та виголошено промови організаторів.

Марш також мав політичну мету - висловити протест проти участі російських та білоруських спортсменів у майбутніх Паризьких іграх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські дзюдоїсти відмовилися від участі в Олімпіаді-2024: скаржаться на "принизливі" умови

Як писав "Ми-Україна" раніше, на чемпіонаті Європи з фехтування російська спортсменка влаштувала істерику після того, як українка Олена Кривицька відмовилась потиснути їй руку.

Головне