Одноразову грошову допомогу отримають усі постраждалі від підриву Каховської ГЕС

Одноразову грошову допомогу отримають усі постраждалі від підриву Каховської ГЕС

Виплати постраждалим від підриву Каховської ГЕС відтепер можуть отримати усі без виключення особи, які проживали або перебували на території Херсонського та Миколаївського районів, що постраждали від наслідків російського теракту. Виплата одноразова, її сума складає 5000 гривень.

Більше про цю грошову допомогу від держави в ефірі "Ми-Україна" розповіла Дарина Марчак, перша заступниця міністра соціальної політики Україні.

"Уряд ще минулого місяця ухвалив постанову, якою з державного бюджету виплачується допомога у розмірі 5000 гривень кожній особі, яка проживала або перебувала на території Херсонського та Миколаївського районів, які постраждали від затоплення. Керівництво обох регіонів склало переліки тих будинків та вулиць, які були підтоплені. Люди, які проживали в цих будинках, які знаходилися на цій території мають право на отримання цих виплат", - зазначила вона.

За словами Марчак, звернутися за отриманням відповідної виплати можна в будь-якій точці України. Для цього потрібно прийти до органів соціального захисту, подати документи, які підтвердять, що особа походить з вказаних регіонів і, що її майно постраждало.

"Від моменту подання заяви до моменту призначення виплати має пройти не більше 10 днів", - зазначила вона.

В Мінсоцполітики наголосили, що виплати здійснюється лише тим людям, які нині проживають на території України.

"Ця виплата спрямована на підтримку фінансової ліквідності тих громадян, які проживали в Україні на цей період і у яких внаслідок поводження майна прямо зараз може бути втрата доходу. Тому виплата здійснюється саме тим громадянам, які проживають і зараз знаходиться на території України. Якщо людина виїхала за кордон, то майже завжди вона оформлюється як мігрант і отримує виплати з бюджету приймачої країни. Тому для таких громадян ця виплата не передбачена", - пояснили у відомстві.

Відтепер уряд виплачуватиме допомогу ВПО не персоналізовано, а загалом на сімʼю. Про це повідомили у прямому ефірі телеканалу "Ми-Україна". Адже одна людина може заробляти достатньо, щоб родина вже не класифікувалась як фінансово незахищена, пояснила заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак.

Звернутися з заявою до органів соцзахисту необхідно до 31 серпня. Отримати 5000 грн допомоги можна у відділені "Укрпошти" або через установи уповноважених банків.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Міненерго підрахували, що на повне відновлення енергоінфраструктури, яку було пошкоджено російськими ракетами та дронами, Україна потребує 11 мільярдів доларів.

Головне