Нинішні події в росії віщують поразку рф у війні проти України, - оглядач Bloomberg

Нинішні події в росії віщують поразку рф у війні проти України, - оглядач Bloomberg

Спроба військового перевороту у рф, яку нині намагається здійснити "група Вагнера" з Євгеном Пригожиним на чолі, навіть якщо виявиться безуспішною, може призвести до поразки рф у війні проти України. "Бунт Пригожина" стане неабияким випробуванням для режиму диктатора Володимир Путіна, пише політичний аналітик та оглядач агентства Bloomberg Леонід Бершидський у колонці для видання.

"Заколот ПВК "Вагнер", заснованої петербурзьким ресторанником Євгеном Пригожиним, навряд чи є несподіванкою після місяців глузувань з військового керівництва в Москві. Але за своїм часом — у розпал українського контрнаступу — це очевидне відтворення походу Беніто Муссоліні на Рим у 1922 році, що може передвіщати поразку росії у війні, яку вона обрала", - зазначає автор.

Оглядає наголошує на вже підірваному авторитеті Путіна через невдачі на розв'язаній ним війні. Він також нагадує, що Пригожину упродовж останніх 10 років вдалось налагодити міцні зв’язки у військовому відомстві, але вони "навряд чи настільки глибокі, щоб дозволити його спробі державного перевороту вдатися". Так, двоє його колишніх військових союзників - генерал армії рф Сергій Суровікін і заступник голови ГРУ генерал-лейтенант Володимир Алексєєв, вже засудили дії "бунтівників" та закликали бійців "Вагнера" одуматися.

"Немає багатьох причин, чому Пригожин міг би розраховувати на тріумф, як у Муссоліні, навіть якщо не ігнорувати досвідчений бойовий загін, здатний на жахливу поведінку в місті. Питання зараз полягає в тому, як Путін зможе нейтралізувати цю загрозу та утвердити свою владу, не ставлячи під загрозу військові дії в Україні", - підкреслює Бершидський.

Оглядач звертає увагу на "велике святкове хвилювання в Україні", яке викликали події у рф. Він також нагадує, що на бік Пригожина стали декілька російських опозиціонерів, серед яких і мільярдер вигнанець Михайло Ходорковський. І вболівають вони за "вагнерівців" не від великої любові, а завдяки спільному ворогові.

На думку автора, неабиякою проблемою для російського режиму стане власне втрата досвідчених бійців ПВК "Вагнер". Ще один нюанс полягає у тому, що якщо Путін зараз швидко не знайде спосіб навести лад у країні - це дасть поштовх ЗСУ атакували ще енергійніше, а російське військо - стане ще більше деморалізованим.

"Пригожин, швидше за все, програє, але його ескапада є явним знаком того, що росія не виграє в Україні", - підсумував автор.

Як писав "Ми-Україна" раніше, полк Кастуся Калиновського, сформований у лютому 2022 року для захисту України, закликав білорусів не брати участь у внутрішньому конфлікті, який зараз розгорається в росії.

Головне