Нобелівська премія з медицини - 2024: оголошено лауреатів

Нобелівська премія з медицини - 2024: оголошено лауреатів

Лауреатами першої Нобелівської премії цього року стали американські вчені Віктор Амброс та Гері Равкан. Їх відзначили за досягнення у медичній галузі, а саме за відкриття мікроРНК та її ролі у регуляції генів. 

"Цього року Нобелівська премія з фізіології та медицини присуджується двом вченим за відкриття фундаментального принципу, що керує тим, як регулюється активність генів. Вони виявили мікроРНК, новий клас крихітних молекул РНК, які відіграють вирішальну роль у регуляції генів", - йдеться у повідомленні. 
 

Дослідження вчених показали, що геном людини кодує тисячі мікроРНК, які відіграють фундаментальну роль у розвитку та функціонуванні різних організмів, включаючи людину. Ці молекули беруть участь у складному процесі регуляції генів, що є ключовим для нормального функціонування організму.

Значення цього відкриття полягає в тому, що порушення регуляції генів за участю мікроРНК може призводити до серйозних захворювань, таких як діабет, рак та аутоімунні розлади. Саме тому розуміння механізмів генної регуляції було однією з найважливіших цілей науки протягом останніх десятиліть.

Як відомо, оголошення перших лауреатів 7 жовтня відкриває тиждень Нобелівських премій, який триватиме до 14 числа. Протягом цього періоду будуть оголошені лауреати в галузі фізики, хімії, літератури, миру та економіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського номінували на Нобелівську премію миру

Як відомо, Нобелівська премія, заснована шведським винахідником Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. За цей час премії були присуджені 621 раз 1000 особам та організаціям. Цікаво, що премія з економіки, відома як премія Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля, була додана лише в 1969 році.

Традиційно, церемонія вручення Нобелівських премій відбувається 10 грудня, в річницю смерті Альфреда Нобеля. Премії з фізики, хімії, медицини та літератури вручаються в Стокгольмі, Швеція, тоді як премія миру - в Осло, Норвегія.

Як писав "Ми-Україна" раніше, торік Нобелівську премію з фізіології та медицини отримали Каталін Каріко та Дрю Вайсман. Розроблені ними технології лягли в основу створення мРНК-вакцин проти коронавірусу.

Головне