Німеччина просить Швейцарію продати їй назад “Леопарди”: обіцяє не передавати їх Україні

Німеччина просить Швейцарію продати їй назад “Леопарди”: обіцяє не передавати їх Україні

Німеччина звернулась до Швейцарії з офіційним проханням відпродати їй назад частину своїх бойових танків Leopard 2. Як пише Reuters, йдеться про законсервовану техніку, яку країна не планує повторно вводити в експлуатацію. 

Німеччина, як зазначається, виступила із проханням передати танки своєму провідному виробнику озброєнь - компанії Rheinmetall.  

“Танки не будуть передані в Україну. Ми гарантуємо, що вони залишаться в Німеччині або у наших партнерів у НАТО і ЄС, щоб закрити прогалини, які виникли у зв'язку з передачею танків Leopard 2 і поліпшити постачання запчастин загалом”, — йдеться у листі ФРН. 

Про яку саме кількість танків йдеться у повідомленні не вказано. 

Нагадаємо, політика нейтралітету, якої дотримується Швейцарія, не дозволяє їй передавати зброю Україні. Також країна виступає проти реекспорту третіми країнами озброєння або снарядів швейцарського виробництва. Так, раніше Берн блокував запити з Німеччини, Іспанії та Данії на передачу Києву боєприпасів швейцарського виробництва, які вони мають у наявності. 

“Але це питання викликає дедалі більші розбіжності у Швейцарії, оскільки проукраїнське зрушення у суспільному та політичному настрої може змусити уряд скасувати заборону на експорт швейцарської зброї до зон бойових дій”, - пише Reuters.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Україні вдалося повернути ще 17 загиблих військових з тимчасово окупованих територій. Загалом від початку повномасштабного вторгнення російської федерації вдалося повернути тіла 1426 військових.

Головне