Науковці розкрили секрети молодості зірок-канібалів у центрі Чумацького Шляху

Науковці розкрили секрети молодості зірок-канібалів у центрі Чумацького Шляху

Дослідники Північно-Західного університету встановили, завдяки чому зірки-канібали у центрі Чумацького Шляху зберігають свою молодість та сяйво. 

Як пише Space.com, щоб виглядати молодо деякі зірки врізаються у "сусідів" та покриваються вкраденим у них зірковим матеріалом.

"Цей канібалістичний процес залишає зіркову жертву обдертою зіркою-зомбі, а також прирікає зірку-канібала на ранню смерть", - зазначає видання. 

Даний факт науковці виявили в ході вивчення понад 1000 зірок, які обертаються навколо надмасивної чорної діри нашої галактики - Стрілець A*. Відстань до неї становить близько 27 000 світових років, її маса, за оцінками, складає 4,3 млн M☉ (Сонячних мас).

"Спостерігати за центрами інших галактик дуже складно, тому що вони так далеко. Вивчення нашого власного Галактичного центру може розповісти нам про те, що відбувається в центрах всіх галактик", - розповіла керівниця дослідження та вчена із Північно-Західного університету Санаї С. Роуз. 

Видання зазначає, що Стрілець А*, який знаходиться у центрі Чумацького шляху, є не лише чорною дірою, маса якої відповідає 4,3 мільйонам наших Сонць, а і "космічним монстром, навколо якого обертається понад мільйон зірок". Усі вони розташовані в межах зони завширшки близько 4 світлових років, що еквівалентно відстані між Сонцем та Проксимою Центавра - його найближчим зоряним сусідом.

"Це означає, що такі події, як зіткнення зірок, які відносно рідкісні в нашій малонаселеній області Чумацького Шляху, є майже звичайним явищем навколо Стрільця А*",- йдеться у матеріалі.
  
Як писав "Ми-Україна" раніше, торік у грудні дослідники знайшли "ідеальну сонячну систему" HD 110067, що розташовується на відстані 100 світлових років від Землі. У "математично досконалій" системі шість планет, усі вони приблизно однакового розміру та обертаються синхронно.
 
 

Головне