Напад на Ізраїль та воєнні злочини ХАМАС підпадають під юрисдикцію МКС, - Карім Хан

Напад на Ізраїль та воєнні злочини ХАМАС підпадають під юрисдикцію МКС, - Карім Хан

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі може розслідувати воєнні злочини, скоєні бойовиками угруповання ХАМАС після вторгнення в Ізраїль. Про це заявив головний прокурор МКС Карім Хан, пише Reuters.

Він пояснив, що палестинські території, включно із Сектором Ґази, підпадають під юрисдикцію правового інституту, в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності. Таким чином МКС теоретично має можливість переслідувати представників бойового угруповання ХАМАС. 

"Якщо є докази того, що палестинці, чи то ХАМАС, чи Бригади Аль-Кудс, чи озброєне крило ХАМАС, чи будь-яка інша особа чи будь-який інший громадянин будь-якої іншої держави, скоїли злочини. Так, у нас є юрисдикція, де б вони не були вчинені, в тому числі на території Ізраїлю", - наголосив Хан. 

Головний прокурор МКС підкреслив, що цьому не завадить навіть той факт, що Ізраїль не ратифікував Римський статут -  міжнародний договір, яким було засновано Міжнародний кримінальний суд.

Одразу після вторгнення ХАМАС в Ізраїль та бомбардування Сектору Ґази у відповідь Хан заявив, що світлини та відео з місця подій "розривають серце". 

"Це жахливо те, що відбувається, те, що ми бачимо на екранах наших телевізорів. Для встановлення кримінальної відповідальності має бути судовий процес", – сказав тоді він. 

Як відомо, МКС веде своє розслідування щодо ймовірних воєнних злочинів на палестинських територіях з 2021 року. Проте Reuters наголошує, що навіть у разі видання судом у Гаазі ордерів на арешт, самостійно підозрюваних у злочинах у конфлікті між Палестиною та Ізраїлем правовий інститут не може і у цьому питанні покладається на сприяння країн-підписантів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця президент Володимир Зеленський зустрічався з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом.

 

Головне