Найближчий окоп росіян до "укриття" ЧАЕС був за сотню метрів, - Крамаренко

Найближчий окоп росіян до

Найближчий окоп, який російські загарбники під час повномасштабного вторгнення в Україну вирили біля "укриття" ЧАЕС, був за сотню метрів від об'єкта. Про це розповів голова Держагентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко в ефірі "Ми-Україна".

"Вони дуже близько були, навколо були масштабні фортифікаційні споруди та окопи, в сотні метрів від самого об'єкту укриття були невеличкі окопи і зараз залишилися", - зазначив Крамаренко.

При цьому він додав, що вище військове керівництво рф знало про небезпеку цієї зони, але фактично нехтувало нижчим рядовим складом.

Також він додав, що окупанти розграбували ЧАЕС.

"Основні ядерні радіаційні об'єкти на даний час в безпеці. Те, що нам потрібно зараз відновлювати, це зруйнована інфраструктура зони відчуження, фактично знищені пошкоджені офісні приміщення. Тотально розграбована, пошкоджена протипожежна техніка, яка фактивно здійснювала запобігання та гасіння, протидію пожеж у зоні відчудження. Зруйнована лабораторія, яка була призначена для дослідження радіоактивних відходів. Але вже вона частково відновлена за рахунок міжнародної допомоги", - розповів Євген Крамаренко.

У той же час заступник генерального директора ВП "Атомпроектінжиніринг" Володимир Холоша розповів, що окупанти, коли рили окопи, заражалися як перорально, так і інгаляційно.

"Коли було масштабне радіаційне зараження після аварії у 86 році, частина лісу загинула внаслідок радіаційного опромінення. Дерева пожовтіли і їх назвали Рудим лісом. Він був утилізований в тимчасові сховища радіоактивних відходів. Цей Рудий ліс бульдозерами знімався, робилися траншеї, куди його клали, зверху робився з землі купол, як великі могилки. І навколо станції десятки, сотні таких місць. На цій території був ліс, там були величезні дози радіації. І коли вони рили окопи, було як пероральне, так і інгаляційне поступлення радіонуклідів. Також був забруднений і їхній одяг", - наголосив Холоша.

Раніше "Ми-Україна" зібрали 15 фактів про аварію на ЧАЕС - найбільшу техногенну катастрофу ХХ століття, які замовчували в СРСР

Головне