Нагорняк: Тариф на електроенергію в Україні щонайменше вдвічі менший від того, який має бути

Нагорняк: Тариф на електроенергію в Україні щонайменше вдвічі менший від того, який має бути

Тариф на електроенергію в Україні вдвічі менший від того, який має бути. Про це заявив народний депутат України, член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк в ефірі телеканалу "Ми-Україна".

"Тариф по суті щонайменше вдвічі менший від того тарифу, який мав би бути. По суті на собі дві компанії - це компанія "Енергоатом" і компанія "Укргідроенерго" несуть ці втрати. Замість того, щоб вони могли накопичувати якийсь ресурс… Якщо ми беремо компанію "Укргідро", їй потрібно відновлюватися після обстрілів. Я називав більше 40 млрд гривень - це ті гроші, які їм потрібно сьогодні вже інвестувати у відбудову своїх потужностей, які зазнали ракетних обстрілів. Компанія "Енергоатом" сьогодні втратила станом на зараз, вже майже рік з хвостиком, шість енергоблоків на Запорізькій атомній електростанції не працюють. А вони навіть споживають із загальної української мережі електроенергію. У них (компаній, - ред.) ресурсу не вистачає. Якщо ми і далі будемо витягувати всі соки з "Енергоатома" або "Укргідроенерго" і не дамо, щоб вони хоча б собівартість покривали свою спокійно…" - зазначив Нагорняк.

При цьому він додав, що навіть у разі підвищення тарифів кошти у "Енергоатома" та "Укргідроенерго" не з'являться відразу ж.

"Навіть якщо національний регулятор підніме тариф, то завтра ці гроші не з'являться. Потрібно, щоб накопичився якийсь ресурс для того, аби вони могли провести вчасно ремонтні кампанії", - наголосив член Комітету з питань енергетики.

Разом з тим Нагорняк не зміг відповісти, чи покриються всі витрати у разі підвищення тарифу.

"Подивимося, як будуть люди сплачувати за умови підняття цього тарифу. Станом на зараз 2,5 млн домогосподарств мають субсидії", - додав парламентар.

Крім того він наголосив, що проблеми на українському енергоринку були ще до початку повномасштабного вторгнення. А питання підвищення тарифів вже тягнеться кілька років.

Як повідомляли "Ми-Україна", доктор політичних наук, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Петренко назвав нагальним питання підвищення тарифів в Україні.

Головне