Підрив Каховської ГЕС: на відновлення систем зрошення знадобиться 3-5 років

Підрив Каховської ГЕС: на відновлення систем зрошення знадобиться 3-5 років

Проблема зрошування стане найбільшою в сільському господарстві, а також в екологічній і соціальній сферах на півдні України. Причиною цьому став підрив росіянами Каховської ГЕС.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, предає прес-служба Мінагрополітики.

За його словами, постраждають і землі, які не мали зрошувальних систем — фермерам тепер не буде за що їх обробляти. Оскільки основний і стабільний дохід вони отримували від врожаїв з полів, які мали зрошувальні системи. 

"Наслідки припинення зрошування значно більші. Не півмільйона гектар, а мільйон-півтора гектарів не будуть використовуватися повною мірою. Щоб відновити зрошування, треба 3-5-7 років. І це повинно стати пріоритетом. Бо це питання не лише агробізнесу, екології, а й соціальне. Фермери утримують соціальне життя в навколишніх селах, сплачують податки, платять орендодавцям, а це здебільшого літні люди, за паї", - сказав він.

Сольський додав, що Каховське водосховище було джерелом для двох систем зрошування і подачі води — Каховської системи та Північно-Кримського каналу. Ці системи були збудовані з урахуванням рівнів води, щоб мінімально використовувати електроенергію для насосів. Зараз рівень води впав, тому вода до систем не дістається. Щоб його підняти, треба відновлювати дамбу.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, в Україні з 23 червня почне працювати Єдиний реєстр зброї, до якого буде вноситися вся зброя, яка є на території держави.

Головне