На Київщині затримали блогерів за публікацію фейків про ЗСУ

На Київщині затримали блогерів за публікацію фейків про ЗСУ

У Київській області СБУ затримала п'ятьох блогерів, які створювали провокативні відео та сприяли російській пропаганді, намагаючись перешкодити процесу мобілізації в Україні. Чоловіки поширювали фейкову інформацію та робили прямі трансляції з метою дискредитації ЗСУ, ТЦК та СП.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Їхні матеріали активно використовувалися російськими пропагандистами.

За даними слідства, мешканці Київської області створювали деструктивний контент, в якому поширювали фейкові історії, спрямовані на дискредитацію військових ЗСУ та представників ТЦК та СП. Цю інформацію російські пропагандисти використовували у своїх маніпуляціях.

Крім того, фігуранти розповсюджували дані про місця дислокації та маршрути переміщення українських захисників. Цю інформацію агресор міг використати для нападу на позиції ЗСУ.

Серед затриманих були:

  • житель Києва, який транслював відео, де розголошував місцезнаходження військових та поширював фейкові новини про ЗСУ;
  • таксист із Києва, який був адміністратором анонімних Telegram-каналів, де він розповсюджував російські наративи про мобілізацію та розголошував дані про військовослужбовців;
  • провокатор з Києва, який публічно закликав до зриву мобілізації шляхом силового опору військовим ТЦК;
  • два чоловіки з Київщини, які поширювали інформацію про розташування ЗСУ в області через чат-боти, де частину ресурсів координували з росії.

Всім п'ятиро провокаторам повідомлено про підозру за статтею 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ). За цим злочином їм загрожує до восьми років ув'язнення. Справа перебуває на стадії слідства.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, на Вовчанський напрямок спрямовано резервні підрозділи. Під ранок була зафіксована спроба прориву росіян.

Головне