МЗС вимагає від Financial Times розслідування щодо антиукраїнської маніпуляції в статті

МЗС вимагає від Financial Times розслідування щодо антиукраїнської маніпуляції в статті

Міністерство закордонних справ України вимагає від міжнародного видання Financial Times негайно провести редакційне розслідування. Воно має стосуватися обставин появи матеріалу з ознаками дезінформації в інтересах росії. Про це повідомив речник українського відомства Олег Ніколенко на своїй сторінці у Facebook.

Видання опублікувало матеріал під заголовком "Прем’єр-міністерка Молдови закликає до збільшення допомоги ЄС задля приборкання контрабанди зброї з України".

"На початку статті зазначається, що Гаврилиця, нині екс-прем’єрка Молдови, розповіла виданню про те, що її країна "спостерігає збільшення" контрабанди зброї, людей та товарів із України", - розповів Ніколенко.

Далі автор окреслює масштаб проблеми: "Незаконна контрабанда зброї, людей та товарів з України була основним побоюванням для країн ЄС після вторгнення росії в лютому минулого року, що посилилося величезною кількістю зброї, поставленої в країну за останні 11 місяців, а також збільшенням кількості людей, які прагнуть виїхати".

У відповідь, як йдеться в матеріалі, Брюссель створив "центр підтримки" в Молдові, намагаючись протидіяти спробам незаконної торгівлі. Ця ініціатива досягла "успішних зусиль в контексті припинення контрабанди зброї та людей".

Водночас у статті подають цитату Гаврилиці: "Ми не хочемо стати країною, де зростають загрози безпеці, або посилюється... торгівля людьми або контрабанда". Наталія Гаврилиця каже, що Молдові потрібна підтримка ЄС, щоб "не дозволити контрабанді розростися".

"Цілком легітимне бажання представниці країни, біля території якої йде війна. Але чи безпосередньо говорить молдовська екс-прем’єрка про факти контрабанди зброї чи її збільшення? Ні", - зазначив речник МЗС.

За словами Ніколенка, автор статті не наводить доказів контрабанди зброї. МЗС не отримували жодної інформації або фактів від молдовської сторони про поставки контрабандної зброї з України.

"Очевидно, що стаття Financial Times мала посилити на Заході страх щодо того, що зброя, яка передається Україні, обернеться проти самих західних країн, потрапивши до рук кримінальних елементів", - розповів речник.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, уряд Польщі обурений словами екс-глави МЗС країни про те, що урядовці у перші дні після 24 лютого думали про “поділ України”.

Головне