МЗС вимагає допустити консула до українських військовополонених в Угорщині

МЗС вимагає допустити консула до українських військовополонених в Угорщині

МЗС України вчергове звернулося до Угорщини із вимогою негайно допустити українського консула до 11 українських військовополонених,  яких РПЦ без погодження передала Угорщині.

Про це заявив речник МЗС України Олег Ніколенко у Facebook.

МЗС та Координаційний штаб з питань поводження із військовополоненими продовжують зусилля щодо повернення додому 11 українських військовополонених. Їх Угорщина, без відома українського уряду або міжнародних правозахисних організацій, вивезла із рф.

За його словами, усі спроби українських дипломатів протягом останніх днів встановити прямий контакт із українцями не мали успіху. Отримані від родичів, свідчить про те, що запевнення угорської влади про нібито вільний статус захисників не відповідають дійсності.

"Фактично вони утримуються в ізоляції, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування із рідними відбувається в присутності третіх осіб, їм відмовляють у встановленні контакту із посольством України", - написав речник.

При цьому спроби української сторони налагодити конструктивний діалог із угорської владою офіційними дипломатичними каналами ігноруються.

"МЗС України вчергове звернулося до угорської сторони із вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених, аби він міг оцінити їхній фізичний та психологічний стан, розповісти їм про їхні права, а також надати термінову консульську допомогу", - написав Ніколенко.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, під Одесою працівник військкомату вчинив стрілянину під час вручення повістки.

Головне