Мовний скандал у Дніпрі: викладачка вимагала від студентки відповідати російською мовою

Мовний скандал у Дніпрі: викладачка вимагала від студентки відповідати російською мовою

У Дніпрі стався мовний інцидент під час практичного заняття у медичному виші. Викладачка вимагала, щоб студентка відповідала російською, а не українською.

Інцидент трапився 10 листопада в Дніпровському державному медичному університеті (ДДМУ) на парі з предмету "Пропедевтика внутрішніх хвороб". Під час практичного заняття викладачка заборонила студентці з Львова відповідати українською, вимагаючи виключно російської мови.

Представник омбудсмана у Дніпропетровській області Михайло Карпенко відвідав заклад і спілкувався зі студентами, викладачами та ректором.

З'ясувалося, що з боку викладачки можливо було порушення, і може бути застосоване дисциплінарне стягнення за рішенням комісії. Також виявлені прояви мовної ворожнечі та цькування з боку інших учасників дискусії.

"Ситуація набула такого масового розголосу, що жінку забрала швидка під час занять й вона зараз у реанімації", — повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Якщо буде знайдено порушення, винний повинен бути покараний. Втім, за словами Капенка, також важливо дотримуватися принципу соціальної справедливості. Нетерпимість і ворожнеча тільки загострюють ситуацію та можуть сприяти дестабілізації. Важливо залишатися взаємоввічливими та реагувати на порушення з об'єктивністю, додав він.

Як писав "Ми-Україна" раніше,  після чергового мовного скандалу, спричиненого заявами української мовознавиці Ірини Фаріон про російськомовних українських захисників, проукраїнськи налаштовний житель окупованого Криму Максим Глєбов написав їй листа, в якому підтримав її позицію. Після того, як філологиня виклала в мережу скрін їхнього листування, до хлопця навідались російські силовики.

Головне