Москва планує активно відзначати 10 роковини окупації Криму, - Ташева

Москва планує активно відзначати 10 роковини окупації Криму, - Ташева

Наприкінці лютого 2024 року буде 10 років з початку захоплення росією українського Криму. Москва вже готується до "святкування", до якого збирається зокрема залучити відомих діячів країн колишньої СРСР та держав Глобального півдня, розповіла в ефірі марафону "Єдині новини" постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

"росія планує активно відзначати так зване приєднання Криму до рф. Вони намагаються в тому числі відправляти туди різного роду так званих діячів з територій держав колишнього Радянського Союзу та країн так званого Глобального півдня, щоб таким чином показати, що нібито "ось весь світ з нами". Звісно що Україна буде цьому протистояти і вже звертається до різних країн, щоб пояснити, що це незаконні дії", - зазначила вона. 

Ташева додала, що до роковин готується і місцеві сили спротиву. Попри тиск вони продовжують всіляко чинити опір окупантам, за що їх  часто притягають до відповідальності. 

"У Криму продовжують діяльність опозиційні рухи - це і "Жовта стрічка", і "Зла мавка" (суто жіночий український партизанський рух - ред.), і "Кримські бойові чайки". Спротив чиниться", - розповіла вона. 

За її словами, на сьогодні відомо про як мінімум 625 випадків притягнення українських активістів до відповідальності за таку діяльність і це лише за однією статтею про дискредитацію армію рф. Сукупно нашим громадянам було виписано штрафів на майже 18 млн російських рублів, проте "вони і далі піднімають прапор над українським Кримом".

Нагадаємо, раніше Таміла Ташева розповідала, що усі громадяни рф, які незаконно перебувають на території захопленого росіянами українського Криму мають або добровільно виїхати з півострова, або будуть звідти видворені. Вона уточнила, що більшість людей, які на сьогодні проживають на півострові є громадянами України "з нав'язаним російським громадянством", яке українська сторона не визнає. Ці особи вважаються жертвами окупаційного режиму і до відповідальності притягатися не будуть.  

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголосив на необхідності не допустити того, щоб росія, втікаючи з Криму, залишила там свою "величезну армію колоністів". 

Головне