Деокупація Криму: що чекатиме на громадян рф після звільнення півострова

Деокупація Криму: що чекатиме на громадян рф після звільнення півострова

Усі громадяни рф, які незаконно перебувають на території захопленого росіянами українського Криму мають або добровільно виїхати з півострова, або будуть звідти видворені. На цьому в ефірі марафону "Єдині новини" наголосила постійна Представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

Вона нагадала, що від 2014 року росія перенаправила в Крим більш як 800 000 своїх громадян. Окрім того, і українців на півострові так звана окупаційна влада змусила брати російське громадянство та російські паспорти. 

"З 2014 року рф почала автоматичне нав'язування російського громадянства. Фактично всіх людей, які на момент 2014 року проживали у Криму, вони назвали "росіянами" і не важливо навіть, чи взяла людина окупаційний документ чи ні... З іншого боку, росія почала утиски по відношенню до громадян України і змушувала їх покидати територію Кримського півострова, водночас заселяючи її своїми громадянами", - розповіла вона.

Ташева пояснила, що більшість людей, які на сьогодні проживають в окупованому Криму - є громадянами України "з нав'язаним російським громадянством", яке українська сторона не визнає. Ці особи вважаються жертвами окупаційного режиму і до відповідальності притягатися не будуть. . 

"Російські громадяни, які там незаконно знаходяться, мають бути видворені або мають виїхати добровільно з території Криму", - підсумувала вона. 

Як писав "Ми-Україна" раніще, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляв, що ключове завдання російських окупантів в тимчасово захопленому росіянам Криму полягає у повному знищенні ідентичності кримськотатарського народу та витіснення його за межі півострова. Він наголосив на необхідності не допустити того, щоб росія, втікаючи з Криму, залишила там свою "величезну армію колоністів". 

 

Головне