Молдова починає процес виходу з десятків угод СНД

Молдова починає процес виходу з десятків угод СНД

Молдова цього тижня розпочне процес денонсації низки угод, підписаних у рамках Співдружності Незалежних Держав. Анулюватимуться лише ті угоди, які несумісні із зобов'язаннями Кишинева, взятими для вступу до Євросоюзу.

Про це заявив міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску, передає NewsMaker.

"Молдова вже діє за дуже широким спектром, за напрямками і не обов'язково дуже прозорими напрямками, щоб обмежити спроби Росії дестабілізувати ситуацію в країні. Цими днями ми також починаємо процес денонсації Молдови з деяких угод у рамках СНД", - заявив Попеску.

Він підкреслив, що молдовські відомства провели аналіз актуальності низки угод, підписаних у рамках СНД. Тільки по лінії Міністерства внутрішніх справ підуть на денонсацію 20 угод. Водночас Попеску стверджує, що вихід із цих угод пов'язаний із тим, що вони "не актуальні, або не працюють, або не застосовуються, або йдуть на шкоду Молдові".

"Молдова вступатиме до ЄС, і зовсім інші зовнішньополітичні цілі, участь в інших інститутах будуть підпорядковані меті європейської інтеграції. Очевидно, що цей вихід із СНД або включення до цих угод, які несумісні з нашими зобов'язаннями, триватиме. Це юридична річ. Це не те, що робиться шляхом підписання, але це вже відбувається", - наголосив голова МЗС країни.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан заявив, що росія планує захопити аеропорт у молдовській столиці Кишиневі та перекинути туди своїх військових. Однак молдовські органи готові протистояти таким викликам.

Пізніше Міністерство оборони росії звинуватило Україну у підготовці “озброєної провокації” у Придністров’ї. Втім, сам уряд Молдови спростував цю інформацію.

Головне