Міжнародний Центр із розслідування злочину рф запрацює до кінця червня

Міжнародний Центр із розслідування злочину рф запрацює до кінця червня

До кінця червня 2023 року планується відкрити міжнародний Центр з розслідування злочину агресії росії проти України.

Про це заявила міністерка із європейських справ головуючої в ЄС Швеції Джессіка Росвалл під час засідання Європейського парламенту, пише "Укрінформ". За її словами, боротьба проти безкарності не може покладатися лише на Міжнародний кримінальний суд.

"Обговорення щодо створення механізму з покарання злочину агресії активно просувається вперед. Міжнародний Центр з розслідування злочину агресії рф у Гаазі, який буде підтриманий Євроюстом, є важливим першим кроком до притягнення (винних) до відповідальності за злочин агресії. Ми сподіваємося відрити цей центр до кінця червня", - розповіла Росвалл.

Вона також нагадала, що мінімум 700 українських дітей стали жертвами воєнного злочину росії. Міністерка заявила, що Рада ЄС рішуче налаштована забезпечити повну відповідальність за найстрашніші злочини росії.

"Рада ЄС наголошує, що росія повинна негайно організувати безпечне повернення українців, які були насильницьким шляхом перевезені або депортовані в росію, особливо – дітей", – пояснила вона.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що росіяни у майбутньому будуть використовувати все, щоб спростувати інформацію про свої воєнні злочини. За словами українського омбудсмена, росіяни скоюють в Україні велику кількість злочинів. Дмитро Лубінець також наголосив, що всі докази фіксує Офіс Генерального прокурора з залученням міжнародних спеціалістів.

Головне