Міжнародні спостерігачі заявили про тиск на парламентських виборах в Грузії

Міжнародні спостерігачі заявили про тиск на парламентських виборах в Грузії

Парламентські вибори в Грузії відбулися зі значними порушеннями, що викликало серйозну стурбованість серед міжнародних спостерігачів.

Про це йдеться в заяві Міжнародної місії ENEMO.

За словами представників місії, вибори проходили в обмежувальному середовищі, що негативно вплинуло на прозорість та чесність виборчого процесу.

Місія відзначила насильство проти опозиції, залякування виборців, наклепницькі кампанії проти спостерігачів та масове зловживання адміністративними ресурсами. Голова місії ENEMO Златко Вуйович зазначив, що ситуація ускладнювалась поляризацією, зокрема через прийняття закону про "іноагентів", який спровокував протести. Він також згадав повідомлення про жорстоке поводження з протестувальниками і масове стеження, що підірвало довіру громадськості до інституцій.

За інформацією ОБСЄ, місія спостерігачів на виборах налічувала 529 представників із 42 країн. Глава місії ОБСЄ Паскаль Аллізард підкреслив, що виборча кампанія відбувалась у ворожій атмосфері, з фінансовими перевагами на боці провладної партії. Юліан Булай з ПАРЄ додав, що зловживання державними ресурсами та нерівні умови для учасників підривають довіру до результатів виборів, що засвідчують попередні дані, де партія "Грузинська мрія" отримала 54% голосів.

"З огляду на випадки підкупу виборців, атмосферу тиску та ...залякування виборців до і під час виборів, особливо у сільській місцевості, питання щодо неупередженості державних інституцій, ми висловлюємо стурбованість виборчими умовами, зокрема нерівними правилами гри, що підриває довіру до результатів та пояснює реакцію на результати виборів. Ці питання мають вирішувати органи влади", - заявив Булай.

Нагадаємо, після підрахунку 97% голосів на парламентських виборах у Грузії, проросійська партія “Грузинська мрія” отримала 54,24% підтримки, однак опозиційні партії не визнають результатів виборів.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі допустила, що у разі перемоги партії "Грузинська мрія" на прийдешніх виборах їй загрожує імпічмент та ув'язнення.

Головне