Ми еволюціонували не щоб худнути: названа ключова причина, яка заважає скинути зайві кілограми

Ми еволюціонували не щоб худнути: названа ключова причина, яка заважає скинути зайві кілограми

Майже 40% населення світу, а це близько 2,6 млрд людей, мають надміру вагу і ,за прогнозом Всесвітньої федерації ожиріння, їх частка надалі лише зростатиме. Однак, як виявилось, це пов’язано не з відсутністю сили волі, і навіть не з недостатньою активністю чи поглинанням нездорової їжі, а з еволюцією.

Запити “як схуднути швидко”, “як позбавитись зайвих кілограмів”, “як повернути форму до Нового року або до літа”, “як скинути зайву вагу без зусиль” та “дієта Адель чи Анджеліни Джолі” не виходять з топу пошуковиків. Люди шукають правила схуднення, які за умови їх неухильного виконання, дійсно дають їм омріяний вигляд у дзеркалі, однак не надовго. 

Дослідження показують, що понад 80% людей, яким вдалось позбутися ненависних кілограмів, знову набирають їх впродовж в середньому п’яти років. Ключовий фактор -  наше тіло запрограмоване еволюцією на накопичення жиру, пояснив палеоантрополог Деніел Ліберман і подкасті телеканалу CNN "В погоні за життям".

Ми еволюціонували не для того, щоб навмисно худнути

Професор та завідувач кафедри еволюційної біології людини у Гарвардському університеті Деніел Ліберман, зазначив, що наші тіла борються з нами, коли ми намагаємось схуднути.

"Ми еволюціонували не для того, щоб навмисно худнути", - заявив він.

Він пояснив, що на відміну від тварин, яким жиру потрібно трохи, люди, навіть худорляві, еволюціонували, так “щоб  мати виключно високий рівень жиру”. Навіть худі представники Homo sapiens мають у три-чотири рази жиру більше, ніж ссавці. Фізіологічна норма жиру в тілі – від 21% до 31% для жінок та від 14% до 25% для чоловіків. 

“Тому ми завжди перебуваємо під винятковим біологічним тиском, який вимагає надіти його (жир - ред.) і зберігати доти, доки він нам знадобиться”, - зауважив науковець.

Професор додав, що люди, як біологічний вид, за своєю суттю мають бути ще щасливими чи гарними, а репродуктивно успішними. Відповідно, для цього нашому виду “потрібний жир, багато жиру”. 

Жир в тілі - це як гроші на банківському рахунку

Жири в людському організму відіграють роль джерела енергії та становлять близько 80% її запасів. Вони потрібні для живлення та роботи мозку та інших систем тіла, а також для спроможності здійснювати фізичну активність.  

“Це як гроші на банківському рахунку. Тобто, люди, які мають відповідний рівень жиру, досягли кращого успіху в нашій еволюційній історії, ніж ті, у кого його немає”, - пояснив Ліберман.

Водночас він наголосив, що "рятувальний круг" на тілі, тобто відкладення жиру на талії, животі, боках та верхній частині стегон, є досить небезпечним явищем - “це знак, що потрібно щось робити".

Худнути важко: речі, які важливо знати 

Палеоантрополог дав поради щодо того, як займатися спортом та правильно харчуватися з урахуванням еволюційних потреб людства.

  • Перш за все, Ліберман наголосив, що якщо не виходить схуднути або цей процес занадто важко дається, не варто себе картати. 

"Люди еволюціонували, щоб запасати багато жиру, коли це можливо, а потім використовувати його, коли це необхідно. Але ми ніколи не еволюціонували, щоб добровільно споживати менше енергії, ніж ми використовуємо", - зазначив вчений. 

  • Також він закликав бути обачними з дієтами. Такий спосіб харчування змушує організм прагнути їжі та економити енергію, сповільнюючи метаболізм.

"Тому, коли люди сидять на дієті, вони майже завжди щосили намагаються подолати стародавні, фундаментальні адаптації, щоб не дати своєму тілу схуднути", - пояснив Ліберман. 

  • Професор порадив обрати фізичні вправи для схуднення, попри те, що суттєві обмеження в їжі можуть дати більше втрачених кілограмів.

"Ви можете схуднути більше, сидячи на дієті, ніж тренуючись. Але вправи допомагають запобігти набору або повторному набору ваги, а також мають багато, багато інших переваг як для психічного, так і для фізичного здоров'я", - пояснив він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, ВООЗ визнала самотність серйозною загрозою для здоров'я людей у всьому світі. За оцінкою, вплив цього стану на смертність еквівалентний викурюванню 15 сигарет на день.

Головне