Непроста процедура: Веніславський розповів про масову екстрадицію ухилянтів в Україну

Непроста процедура: Веніславський розповів про масову екстрадицію ухилянтів в Україну

Представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський заявив, що масової екстрадиції ухилянтів в Україну не буде. Про це він розповів "Радіо Свобода".

За словами парламентаря, така екстрадиція неможлива з точки зору юридичної процедури.

"Кримінальна відповідальність має персоналізований, індивідуальний характер. Відповідно з кожного факту необхідно звертатися і надавати відповідні документи про те, що особа переховується від органів досудового розслідування, суду і лише після цього можна задіяти процедуру екстрадиції", - зазначив Веніславський.

При цьому він наголосив, що у судах більшості країн Європи можна буде оскаржити екстрадицію.

"З огляду на правила, європейські правові стандарти, які регламентують діяльність і судових органів, і правоохоронних - це може бути оскаржено в суді Болгарії, Польщі чи Румунії. І остаточне рішення буде за судом. Тому звичайно це дуже непроста процедура і будемо думати, як її зробити більш гнучкою. Але це потребує ретельних аналізів і дискусій", - пояснив політик.

Також він назвав основні незаконні способи перетину кордону:

  • перетин поза офіційними пунктами пропуску;
  • перетин пункту пропуску в сховку, а потім перетин перетин державного кордону іншої країни у нейтральній смузі на підставі паспорта.

Веніславський додав, що часто для перетину кордону ухилянти використовують фальшиві документи, зокрема довідки про інвалідність.

"З точки зору підроблених документів - це окремий злочин, який охоплює собою відповідальність і тих, хто виготовив такі фальшиві документи, і тих, хто такі документи свідомо використовував. Оскільки ми розуміємо, якщо людина, не маючи статусу особи з інвалідністю, скористалася такими документами - це є злочином для уникнення виконання конституційних обов’язків", - наголосив Федір Веніславський.

Як повідомляли "Ми-Україна", усі ухилянти, які зараз переховуються за межами України, будуть змушені прийти за новими паспортами, коли їхній термін дії закінчиться, нагадав військовий аналітик Владислав Селезньов.

Головне