Малі розриває дипвідносини з Києвом через "допомогу" туарегам у розгромі "вагнерівців" 

Малі розриває дипвідносини з Києвом через

Малійський перехідний уряд оголосив про розрив дипломатичних відносин з Україною, звинувативши Київ у нібито наданні розвідувальної інформації повстанцям, які атакували сили групи Вагнера в липні.

Це рішення публічно озвучив представник уряд полковник Абдулая Майга в телевізійному зверненні в неділю, пише CNN.

"Перехідний уряд Республіки Малі засуджує ворожість влади України, яка не визнає, що Малі завжди закликала до мирного врегулювання кризи між російською федерацією та Україною", - заявив він.

Відповідний документ про розрив дипвідносин також розміщено на сайті уряду.

Конфлікт виник після того, як в ГУР МО розкрили, що Київ надав повстанцям розвідувальні дані для атаки для "вагнерівців". За словами Майги, "повстанці отримали необхідну інформацію, що дозволило провести успішну військову операцію проти російських військових злочинців".

Відповідальність за напад взяла на себе коаліція повстанців-туарегів та філії "Аль-Каїди" в Сахелі, JNIM (Джамаат Нусрат аль-Іслам валь-Муслімін). Згідно з їхніми заявами, в результаті "комплексної засідки" було знищено колону, вбито 50 росіян та кількох малійських солдатів. JNIM також опублікувала відео, на яких видно палаючі транспортні засоби та численні тіла в районі атаки.

Деякі неофіційні російські Telegram-канали повідомляють про ще більші втрати - близько 80 загиблих росіян. Якщо ця інформація підтвердиться, це стане найбільшою втратою для російських воєнізованих формувань за роки їхньої діяльності в Африці.

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова МЗС України Дмитро Кулеба вирушив до Африки. Він як глава МЗС вперше відвідає три країни - Малаві, Замбію та Маврикій.

Головне