Макрон закликав зупинити постачання зброї Ізраїлю

Макрон закликав зупинити постачання зброї Ізраїлю

Президент Франції Еммануель Макрон закликав припинити постачання зброї Ізраїлю. Його заява пролунала 5 жовтня на тлі масових протестів у європейських столицях.

У інтерв'ю France Inter він наголосив на пріоритетності політичного вирішення конфлікту на Близькому Сході, пише Reuters.

"Я думаю, що сьогодні пріоритетом є повернення до політичного рішення і припинення постачання зброї, яка використовується для ведення бойових дій у Секторі Гази. Франція його не постачає", - зазначив французький лідер.

Згідно з щорічним звітом Міноборони про експорт озброєнь, Франція не відіграє значної ролі у постачанні зброї Ізраїлю. За підсумками всього минулого року обсяг поставок військової техніки склав лише 30 млн євро (еквівалентно 33 млн доларів). Для порівняння, США, щорічно надають Ізраїлю військову допомогу в розмірі 3,4 млрд євро за 10-річною угодою.

Макрон наголосив на необхідності уникнення ескалації конфлікту, особливо в Лівані, заявивши, що "Ліван не має стати ще однією Газою".

Тим часом, у суботу, 5 жовтня, тисячі протестувальників вийшли на вулиці Парижа, Риму, Брюсселя, Лондона та Афін, вимагаючи припинення війн у Газі та Лівані. Ці протести відбулися майже через рік після початку конфлікту.

Заяви Макрона прозвучали на тлі чотириденної поїздки міністра закордонних справ Жан-Ноеля Барро на Близький Схід, яка завершиться в понеділок в Ізраїлі. Париж прагне відіграти свою роль у відновленні дипломатичних зусиль для врегулювання конфлікту.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за даними WP, два десятки іранських балістичних ракет великої дальності ймовірно завдали удару або приземлилися поблизу трьох військових і розвідувальних об’єктів в Ізраїлі під час масованої атаки 1 жовтня.

Головне