Литва передала МКС документи, щоб притягти Лукашенка до кримінальної відповідальності

Литва передала МКС документи, щоб притягти Лукашенка до кримінальної відповідальності

Литва передала до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі матеріали, що стосуються "транснаціональних злочинів проти людяності, скоєних Олександром Лукашенком та його спільниками проти білоруського народу".

Про це повідомили у білоруському Об'єднаному перехідному кабінеті (ОПК).

За словами представників ОПК, Литва скористалася своїм правом за Римським статутом і офіційно передала ці матеріали до МКС, звертаючи увагу на злочини режиму Лукашенка, які охоплюють не тільки територію Білорусі, а й країн-учасниць Римського статуту. Це дає підстави для того, щоб суд міг взяти до розгляду цю справу.

Документи з доказами, які підтверджують участь вищого військово-політичного керівництва режиму Лукашенка у злочинах проти людяності, були зібрані Народним антикризовим управлінням під керівництвом Павла Латушка і передані литовській владі для аналізу. Литва зробила висновок, що є достатньо доказів, щоб вважати Лукашенка та його оточення винними у злочинах проти людяності.

Павло Латушко назвав це історичним прецедентом, оскільки вперше в історії МКС країна-учасниця Римського статуту передала матеріали щодо ситуації в державі, яка не є учасницею цього статуту. Він також підкреслив, що цей процес вже не можна зупинити, і відповідальність за злочини є неминучою.

Білоруські демократичні сили закликають інші країни-учасниці Римського статуту підтримати дії Литви та прагнення білоруського народу забезпечити справедливість для жертв репресій та притягнути Лукашенка і його спільників до відповідальності за злочини, які вони скоїли і продовжують скоювати.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Олександр Лукашенко назвав умову для застосування ядерної зброї.

Головне